KARCZOCHY (Cynara scolymus)
Karczoch zwyczajny to roślina należąca do rodziny astrowatych. Karczochy znane i cenione były już w starożytnym Rzymie i Grecji, dziś uprawiane są w całej Europie i Ameryce Północnej, szczególnie popularne są we Francji, Hiszpanii i we Włoszech. Karczoch jest warościowym źródłem błonnika, potasu, wapnia, żelaza, fosforu i innych minerałów, ale najbardziej ceniony jest ze względu na zawartość cynaryny, stosowanej w leczeniu dolegliwości wątroby. Cynaryna pomaga także w trawieniu tłuszczów i obniża poziom szkodliwego cholesterolu. Znajdujące się w karczochach flawonidy są także silnymi antyoksydantami, które skutecznie zwalczają wolne rodniki, a przez to opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Jadalna część karczocha to mięsiste części liści i dno kwiatostanu, czyli serce. Warzywa te można gotować, smażyć, piec lub grillować, a także konserwować. Średnia główka karczocha zawiera tylko 60 kcal. |