CUKINIA
Cukinia należy do rodziny dyniowatych.
Jest warzywem lekkostrawnym. Jest delikatna w smaku, odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na procesy trawienia.
Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminy: A, C, K, PP i B1 oraz betakaroten.
Dzięki dużym wartościom odżywczym i lekkostrawności cukinię poleca się podawać również dzieciom.
Świeżo zerwaną cukinię niezależnie od wielkości można zjadać ze skórką.
Cukinię można jeść na surowo, gotować na parze i w wodzie, smażyć, piec, grillować.
Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html
Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html
|