CUKINIA

Cukinia należy  do rodziny dyniowatych.

Jest warzywem lekkostrawnym. Jest delikatna w smaku, odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na procesy trawienia.

Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminy: A, C, K, PP i B1 oraz betakaroten.

Dzięki dużym wartościom odżywczym i lekkostrawności cukinię poleca się podawać również dzieciom.

Świeżo zerwaną cukinię niezależnie od wielkości  można zjadać ze skórką.

Cukinię można jeść na surowo, gotować na parze i w wodzie, smażyć, piec, grillować.




 

Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html


 

Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html






 

 

 

PRZEPISY